top of page
Search

Značilnosti populističnega diskurza v Sloveniji: poročilo o okrogli mizi

Updated: May 20, 2021

Okrogla miza z naslovom Značilnosti populističnega medijskega diskurza, ki se je odvijala v sredo 12. 5. 2021 z začetkom ob 17h je uspešno za nami. Več kot 20 udeležencev je poslušalo zanimivo razpravo med gospo Rebernik, predstavnico javne RTV in urednice 3. programa TV Slovenija, ter gospodom Metodom Berlecem, ki se je te zelo zanimive okrogle mize udeležil kot predstavnik tednika Demokracija in sicer kot namestnik glavnega in odgovornega urednika. Razpravo, ki je zaradi znanih epidemioloških razlogov potekala virtualno, je spretno vodil prof. dr. Matevž Tomšič, nosilec naziva JM Chair. Naj omenimo še, da se je okrogla miza odvijala kot eden izmed mnogih dogodkov v kontekstu projekta Populizem in prihodnost evropske demokracije.Z leve proti desni: ga. Jadranka Rebernik, prof. dr. Matevž Tomšič in g. Metod Berlec

Po uvodnem pozdravu vseh prisotnih in predstavitvi obeh gostov, ki sta se prijazno odzvala našemu povabilu, se je vnela razprava na temo populističnega diskurza v medijih v kontekstu Slovenije. Gospod Berlec je, gledano z vidika stanja zasebnih tiskanih medijev v primerjavi s novodobnim fenomenom družbenih omrežij, označil populistični diskurz kot ekonomsko upravičen, saj so ravno bombastični naslovi in atraktivne novice tiste, ki držijo tiskane medije na površju, torej da še obstajajo. Po drugi strani pa predstavnik Demokracije zatrjuje, da je predvsem enostransko pisanje tiskanih medijev tisto, ki potencialne bralce, že tako ali tako zasičene z informacijami, odbija in jih potiska v svet družbenih omrežij. Gospa Rebernik se s tem sicer strinja, a kot predstavnica javnega servisa pravi, da je zaradi zakonsko opredeljenega financiranja RTV ta medij v bistveno boljšem ekonomskem položaju kot recimo zasebni mediji in si že zaradi tega ne more privoščiti populističnega diskurza. Še veš. Javni medij enostavno mora del svojega prostora nameniti vsem glasovom, pa naj si bodo še tako različni in nasprotujoči. Tukaj g. Berlec pripomni, da RTV tega, vsaj v nekaterih oddajah, ki obravnavajo politične teme, ne počne najbolje, kar bi bilo v prihodnje potrebno izboljšati. Da je potrebno dvigniti medijsko kulturo se strinja tudi ga. Rebernik, a težavo vidi predvsem v sodobnem načinu življenja, kjer se navade gledalcev in bralcev spreminjajo in tudi RTV se bo morala temu prilagoditi v smislu biti bolj ažurna in se bolj prilagoditi individualnim potrebam uporabnikom, pa čeprav, kot poudarja, je s spletnimi mediji zares težko tekmovati. Na vprašanje, ki je prišlo iz publike in se je navezovalo na neuravnoteženost poročanja s strani javne RTV in je spraševalo, če bi lahko RTV kdaj v prihodnosti imela dve uredništvi, torej eno, ki bi zagovarjalo levo politično opcijo in drugo, ki bi zagovarjalo desno, je ga. Rebernik odgovorila, da ta ideja ni nič novega, da ima podoben sistem tudi italijanski RAI.

Okrogla miza je trajala približno eno uro. Gostoma, ki sta svoje stališče o fenomenu populističnega diskurza na slovenskem prostoru delila z zainteresirano javnostjo, se na tem mestu toplo zahvaljujemo in ju lepo vabimo, da spremljata naš projekt še naprej.


Na podlagi njunih odgovorov se je avtorju tega zapisa pred očmi postavila kopica novih vprašanj, o katerih bi bilo zanimivo razmisliti. Na primer, bi lahko vse skupaj poenostavili in rekli, da je populistični diskurz odraz stanja na izjemno konkurenčnem medijskem trgu, ki na račun udarnih, enostranskih novic, iščejo svoj prostor pod soncem? Če da, kakšne posledice ima takšen emocionalni način izražanja na stanje politične kulture slovenskih državljanov? Je možno potegniti vzporednice med populističnim medijskim diskurzom in protivladnimi protesti ali pa nespoštovanjem omejevalnih ukrepov? Kaj pa ustanavljanje novih političnih strank in takojšnji uspeh novih političnih obrazov? Kako te fenomene povezati s populističnim diskurzom? Je Slovenija v tem smislu izstopajoča ali je zgolj konkreten primer splošnega stanja v regiji? Na to in še na nekatere druga vprašanja bomo skušali odgovoriti že na prihodnji teden in sicer na okrogli mizi ki se bo osredotočila na srednjeevropski prostor. Glede točnega datuma in ure boste seveda pravočasno obveščeni.


Za kakršnekoli informacije v zvezi s projektom smo vam vselej na voljo in vas prijazno vabimo, da nas kontaktirate preko kontaktnega obrazca naše spletne strani.19 views0 comments

Comments


bottom of page